Hoe verhuis je een site met domeinnaam naar een andere webhost?

    Je hebt een site die gemaakt is met Joomla en besluit over te stappen naar een andere webhost. Maar je wilt wel de site én de domeinnaam onveranderd houden. Wat er bij zo’n verhuizing kijken? Hoe maak je een back-up van de bestaande site en hoe installeer je die op de webserver van je nieuwe host? Hoe voorkom je dat de site tijdens de overstap offline is? In deze tutorial lees je stap voor stap mijn ervaringen met het overzetten van een site inclusief domeinnaam van de ene naar een andere webhost.

    Overstappen van de ene naar de andere webhost met behoud van je website heeft wel wat voeten in de aarde. Het is goed te doen, maar er zijn veel verschillende stappen die je nauwkeurig moet uitvoeren. Het stappenplan hieronder is gebaseerd op mijn ervaring met het overzetten van een bestaande site naar www.versio.nl. Dat betekent dat sommige stappen specifiek zijn voor deze webhost. Maar ook als je overstapt naar een andere webhost, kun je zeker gebruikmaken van dit stappenplan, want de grote lijnen komen overeen.

    Stap 1: zeg je webhostingabonnement op

    Zeg de webhosting op bij de bestaande webhost. Dat kun je meestal via de site van de webhost doen, via het klantenpaneel. Doe dat liefst een tijdje voordat het abonnement verloopt: dan heb je nog de tijd om de verhuizing te regelen, terwijl de site nog in de lucht is via de 'oude' host. Nadat je je webhostingabonnement hebt opgezegd, krijg je een bevestigingsmail. In mijn geval stond in die mail ook de code die ik nodig had om de verhuizing te regelen: de EPP-code. Met die code kun je bij de nieuwe webhost aantonen dat je de eigenaar bent van de domeinnaam en vragen om die domeinnaam over te zetten. Heb je die code nog niet, vraag die dan aan bij je bestaande webhost. Bewaar deze EPP-code (ook wel token, auth code of autorisatie key genoemd), want die heb je later nodig.

    Stap 2: neem een nieuw webhostingabonnement

    Vervolgens regel je een nieuw webhostingabonnement. In mijn geval ben ik overgestapt naar versio.nl. Ik had voordelige webhosting nodig, maar wel met ondersteuning van de nieuwste Joomlaversie en een goede helpdesk. Er zijn veel goede en voordelige webhosts te vinden, maar in dit geval was Versio de beste keuze. Bij Versio.nl was een voordeel dat je meerdere domeinen kunt hebben bij één webhostingabonnement (STARTER NL). Dat scheelt als je meerdere sites met verschillende domeinnamen wilt hosten: je hebt genoeg aan één abonnement en hoeft alleen extra te betalen voor de extra domeinnamen.

    Als je je aanmeldt voor een webhostingabonnement bij Versio, werkt het zo:

    1. Kies op de site voor een webhostingabonnement (in dit voorbeeld het basispakket STARTER). Geef aan dat het gaat om een verhuizing:

    image001.jpg

     

    2. Voer daarna nog niet de EPP-code in: dat doe je pas als de nieuwe site beschikbaar is. Als je nu al zou kiezen voor een verhuizing met EPP-code, gaat je bestaande domeinnaam al direct over naar Versio en ziet de bezoeker een lege site.

    3. Zodra je hebt betaald, ontvang je een bevestiging met alle gegevens die je nodig hebt om de webhostingruimte in gebruik te nemen. In het voorbeeld van Versio krijg je in die mail informatie over drie zaken:

    a. de omgeving waar je kunt inloggen om de site te beheren, Direct Admin;

    b. het klantenpaneel waar je kunt inloggen om je abonnement(en) te beheren;

    c. de ftp-gegevens die je nodig hebt om bestanden naar en van de webhostingruimte te verplaatsen.

    De tussenstand: je hebt nu nog altijd de Joomlasite online bij de bestaande webhost tot het einde van de abonnementstermijn, en je hebt een nieuw webhostingabonnement om de site naartoe te verhuizen.

    Stap 3: zet de domeinnaam klaar bij de nieuwe webhost

    Je hebt bij stap 2 een nieuw webhostingabonnement aangevraagd; daarna heb je de inloggegevens ontvangen van je nieuwe webhost. Die heb je nodig om straks je site(bestanden) te kopiëren naar de webserver van die webhost. Waar zet je die bestanden nu neer? Bij verhuizing naar Versio werkt het als volgt: je maakt eerst de benodigde domeinaam aan in de beheeromgeving, DirectAdmin. Als je bestaande site www.jouwdomeinnaam.nl heet, maak je in de beheeromgeving dus een domeinnaam www.jouwdomeinnaam.nl aan. Dat lijkt onlogisch, omdat er nog een actieve site bestaat met diezelfde domeinnaam. Maar dat maakt niet uit: de nieuwe domeinnaam zet je nu alleen maar klaar in de beheeromgeving van de nieuwe webhost; voor de buitenwereld is de site nog steeds te bereiken via de oude webhost. Pas later, als je site klaarstaat bij de nieuwe webhost, regel je de feitelijke domeinnaamverhuizing.

    1. Om de domeinnaam klaar te zetten, log je in bij de nieuwe webhost. Raadpleeg de mail die je hebt ontvangen met de gegevens van je nieuwe webhostingaccount. Daarin vind je de gegevens om in te loggen in de beheeromgeving; in dit voorbeeld is dat DirectAdmin.

    image002.jpg

     2. Klik onder Your Account op Domain Setup en dan op Add another domain. Vul de gewenste domeinnaam in (het domein dat je nu al hebt en dat je gaat verhuizen). Vul de domeinnaam in achter Domain: en klik op Create:

    image003.jpg

    3. De domeinnaam verschijnt nu in de lijst Domain:

    image004.jpg

    Stap 4: zet een nieuwe database klaar

    De nieuwe site heeft een MySQL-database nodig. Het kan zijn dat de webhost die al voor je heeft aangemaakt. Maar in dit voorbeeld maak je die database zelf in de beheeromgeving van de webhost, DirectAdmin.

    1 Klik in DirectAdmin op de knop Home en klik op de domeinnaam die je in de vorige stap hebt gemaakt.

    2 Klik (onder het kopje Your Account) op MySQL Management:

    image005.jpg

    3 Klik in het volgende scherm op Create new database:

    image006.jpg

    4 Nu vul je de Database Name (databasenaam) en Database Username (gebruikersnaam voor de database) in; die bedenk je zelf. Voeg ook een Password voor de database toe (dat je ook zelf bedenkt) toe en bevestig je keuze: klik op Create.

    5 Noteer of kopieer de databasegegevens die nu in beeld verschijnen. Die heb je straks nodig als je Joomla installeert.

    Stap 5: maak een back-up van de bestaande site

    Maak een back-up van de bestaande site: een kopie die je straks verplaatst naar de nieuwe host. Een back-up van de site maken doe je met de Joomla-extensie Akeeba Backup (beschreven in onder ander Tips en tools voor Joomla 3). (Als je nog niet over Akeeba beschikt, installeer je deze component in Joomla 3 op de gebruikelijke manier via Extensies > tab Installeren vanaf web.)

    1. Om een back-up te maken met de juiste instellingen, ga je in de beheeromgeving van Joomla naar Componenten > Akeeba Backup > Configuratie. Standaard maakt Akeeba één groot bestand van de back-up, maar dat kan problemen geven bij het terugzetten: bij webhosts geldt vaak een maximumgrootte voor te uploaden bestanden. Daarom moet je ervoor zorgen dat Akeeba de back-up verdeelt over meerdere, kleinere bestanden.

    2. Akeeba slaat back-ups op in zijn eigen bestandstype: als JPA bestanden. Bij Advanced configuration (Geavanceerde configuratie) bepaal je hoe groot de JPA-bestanden maximaal mogen zijn. Klik daartoe op Configure ( Configureren):

    image007.jpg

     

    3. Vul bij Part size for split archives een veilige waarde in, bijvoorbeeld 8.00 MB. Elk onderdeel van de back-up is dan maximaal 8 MB groot. Bij Versio mag je bestanden van maximaal 10 MB uploaden.

     

    image008.jpg

     

    4. Sla je instellingen op. Maak nu op de gewone manier een back- maken met Akeeba, via de knop Back-up now ( Back-up nu). Zodra de back-up is afgerond, klik je op Manage Backups (Beheer backups). Je krijgt een lijst met back-ups te zien. Helemaal rechts zie je de back-upbestanden die je kunt downloaden (Part 00, Part 01 enzovoort):

     

    image009.jpg

     

    5. Deze bestanden heb je nodig om te uploaden naar de nieuwe webhost. Je kunt de bestanden hier een voor een downloaden: klik op Part 00, Part 01 enzovoort. Het resultaat: de back-upbestanden staan op je computer.

    • Tip: het werkt vaak sneller om bestanden met een ftp-programma (zoals FileZilla) te downloaden. Navigeer met het ftp-programma naar de map waarin Akeeba de bestanden opslaat: [rootmap van je website]/administrator/components/com_akeeba/backup. In die map staan de back-upbestanden die je via ftp downloadt naar je computer.

    Stap 6: upload de geback-upte bestanden naar de nieuwe webhost

    De volgende stap is dat je de bestanden van de Akeeba-backup overzet naar de webruimte bij de nieuwe webhost. Je kunt dat doen met een ftp-programma, maar het kan ook via de beheeromgeving van de nieuwe webhost. In dit voorbeeld zie je hoe dat laatste in zijn werk gaat.

    1 Ga naar de beheeromgeving van de webhost. In het voorbeeld van webhost Versio is dat DirectAdmin. Je logt in via de gegevens die je van de webhost hebt ontvangen (het webadres van DirectAdmin, je inlognaam en wachtwoord voor DirectAdmin).

    2 Ga naar het domein dat je bij stap 3 hebt aangemaakt. Klik op de knop Files:

    image010.jpg

    3 Je kunt nu bladeren door de de mappen en bestanden op de webserver. Navigeer naar de rootmap van het domein: de plaats waar je sitebestanden moeten komen te staan. Zo’n map heeft een naam als public_html of htdocs. Onder aan het scherm vind je de knop Upload files to current directory. Klik daarop om de geback-upte bestanden een voor een te selecteren en uploaden:

    image011.jpg

    • Tip: in mijn geval lukte uploaden alleen één voor één. Het was niet mogelijk om meerdere bestanden tegelijk te selecteren en te uploaden. Waarschijnlijk is dat omdat je dan het maximum aantal megabytes per upload overschrijdt.

    Stap 6: zet de back-up terug op de nieuwe locatie

    Na alle voorbereidingen kun je nu eindelijk de geback-upte site installeren op de nieuwe locatie bij de nieuwe webhost. Hij zal nog niet zichtbaar zijn voor het publiek; dat regel je pas als laatste.

    6a De back-upbestanden uitpakken

    1 Om je gecomprimeerde back-upbestanden uit te pakken op de nieuwe locatie, gebruik je een tool van Akeeba: Akeeba Kickstart. Download Kickstart van de site van Akeeba Backup (https://www.akeebabackup.com/download/akeeba-kickstart). Het is een zipbestand.

    2 Net als de bestanden in de vorige stap moet je ook dit bestand plaatsen in de rootmap van je website. In DirectAdmin (op de pagina Files) klik je weer op Upload files to current directory. Selecteer het zipbestand en klik op Upload Files.

    3 Zodra het zipbestand is geüpload, kun je het uitpakken. Klik op de link Extract in de kolom Action:

     

    image012.jpg

     

    4 Klik in het volgende scherm op Extract. Nu staan alle bestanden van Kickstart in de map waar ook de back-upbestanden staan.

    6b Ervoor zorgen dat je vanuit je browser bij de nieuwe site komt

    Je hebt nu alles wat je nodig hebt om Joomla te installeren op de nieuwe locatie: de back-upbestanden staan op de nieuwe locatie, net als de tool Kickstart waarmee je deze bestanden kunt uitpakken. Eerder al heb je een nieuwe, lege database gemaakt.

    Toch is er nog één hobbel: op welk adres installeer je nu de geback-upte site? Jouw domeinnaam (www.voorbeeld.nl) is nog niet te bereiken via de URL waarop hij straks publiek toegankelijk zal zijn. Deze domeinnaam verwijst immers nog naar de ‘oude’ webhost en de bestaande site. Toch kun je er, alleen vanaf jouw computer, jouw domeinnaam al laten verwijzen naar de locatie bij de nieuwe host. Zo kun daar via de browser bij komen en je Joomla-site in orde maken, voordat de rest van de wereld toegang heeft.

    Hoe doe je dat? Daarvoor moet je tijdelijk een systeembestand op je computer aanpassen.

    1. Klik in Windows 8 op de Windows-knop en tik notepad. In de resultaatlijst verschijnt Kladblok. Rechtsklik en kies Open als Administrator.

    2. Open in Kladblok het bestand hosts. Klik op Bestand > Openen.

    3. Een dialoogvenster opent. Selecteer daar Alle betanden (anders komt het bestand dat je nodig hebt niet in beeld):

     

    image013.jpg

     

    4. Open het bestand c:/windows/system32/drivers/etc/hosts.

    5. In het bestand hosts zet je het volgende op een nieuwe regel:

    < IP-adres van de nieuwe host> <jouwdomeinnaam.nl www.jouwdomeinnaam.nl>

    Dus bijvoorbeeld:

    159.253.0.110 versio.nl www.versio.nl

    Welk IP-adres je moet invullen, zie je in DirectAdmin. In mijn geval is het adres van DirectAdmin: http:// 159.253.0.110:2222/CMD_SHOW_DOMAIN?domain=mijndomeinnaam.nl. Hier is 159.253.7.214 het in te vullen IP-adres. In hosts komt dus een regel te staan zoals hieronder:

    159.253.0.110 jouwdomeinnaam.nl www.jouwdomeinnaam.nl

    6. Sla het bestand hosts op.

    7. Herstart je browser (of open een andere browser, bijvoorbeeld Firefox in plaats van Chrome) en navigeer naar de domeinnaam die je net in hosts hebt ingevuld. De browser moet nu de (nog lege) site openen waarvan je het IP-adres hebt opgegeven. Daar staat een standaardtekst in als ‘To change this page, upload your wbsite into the public_html directory’.

    Deze ‘omleiding’ werkt alleen op jouw eigen computer:als je op een andere computer naar www.jouwdomeinnaam.nl surft, kom je nog net als iedere andere internetegebruikre gewoon uit bij de bestaande site. De aanpassing van hosts leidt dus alleen op jouw computer je browser naar het IP-adres van de nieuwe webhosting-account .

    6c De back-up van Akeeba terugzetten

    De laatste stap: nu kun je in je webbrowser de back-up terugzetten.

    1 Ga in de browser naar www.jouwdomeinnaam.nl/ kickstart.php. Akeeba pakt nu de bestanden van Joomla uit:

     

    image014.jpg

    2 Klik op Run the installer om de installatieprocedure van de Joomla-back-up te starten:

    image015.jpg

    3 Akeeba leidt je nu stap voor stap door de installatie. Belangrijke informatie die je zelf bij de hand moet hebben zijn de gegevens die je zelf hebt ingevoerd bij het maken van de nieuwe, lege database:

    image016.jpg

     

    Zodra je de stap-voor-stapprocedure hebt doorlopen, klik je tot slot op Remove Installation directory en op Visit your site’s front-end:

    image017.jpg

     

    Klaar: je ziet nu de herstelde versie van de site.

    • Tip: krijg je in plaats van de site een lege pagina te zien of een pagina met het logo van je nieuwe webhost? Dan staat in de rootmap van de site (bijvoorbeeld public_html) nog een bestand index.html. De browser toont de inhoud daarvan, in plaats van die van jouw Joomla-site. Verwijder het bestand index.html (maar niet index.php, want dat gebruikt Joomla!).

    Werkt alles? Dan heb je nu op twee locaties dezelfde site. De herstelde site draait op de nieuwe webserver. Je moet tot slot nog de juiste domeinverwijzing regelen (de zogenaamde DNS-verwijzing): zorg ervoor dat www.jouwdomeinnaam.nl verwijst naar de nieuwe site. Per webhost is dat anders geregeld. In mijn geval (bij de verhuizing naar Versio) ging dat zo:

    1 Ga naar het klantenpaneel van de webhost: http://www.versio.nl/customer.

    2 Klik op Uw domeinnamen en dan op Inkomende verhuizingen.

    3 Klik op Verhuisaanvraag indienen.

    4 Vul nu de EPP-code in die je van de oude webhost hebt ontvangen. Je hoeft verder niets in te vullen (laat de al ingevulde nameservers onveranderd). Klik op Verhuizing aanvragen.

    Nu ben je klaar: binnen korte tijd (vaak binnen maximaal een dag) is de nieuwe DNS-verwijzing actief en verwijst het domein www.jouwdomeinnaam.nl dus naar het nieuwe IP-adres van de nieuwe webhost.

    Tip: problemen met schrijfrechten oplossen

    Krijg je bij of na de installatie van Joomla foutmeldingen? Bijvoorbeeld dat de map tmp niet schrijfbaar is, of dat het bestand configuration.php niet schrijfbaar is? Dan heeft Joomla onvoldoende schrijfrechten: rechten om mappen en bestanden op de server aan te passen. Je verandert dat bij webhost Versio door het bestand .htaccess (dat zich bevindt in de map public_html) aan te passen. Meer informatie: http://www.versio.nl/61-hoe_kan_ik_php_54_aanzetten

    Please publish modules in offcanvas position.